Puríssima Concepció (3) - Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3454)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 70
Vora 6
Pes aproximat 264
FonedorEIJSBOUTS
Any fosa 2000
Descripció En primer lloc al terç podrem observar la seguent epigrafía:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
Al mig hi trobem a part de el escut de Llocnou, la següent inscripció:"+ AMB EL NOM DE LA "PURISSIMA CONCEPCIÓ", LA FAMILIA ROSSELLÓ MARTÍNEZ I LA CAPELLA DE MÚSICA HONOREN EL 8 DE DESEMBRE DE 1609 / * MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM", en aquesta part de l'epigrafía en tota la campana, assenyala en primer lloc l'advocació a qui va dirigida la campana, l'advocació de la Inmaculada Concepció o la Puríssima se li atribueïx bastant a les campanes de la zona properes a Llocnou; seguidament indica la familia donant de la campana en aquest cas veïns del poble, familia Rosselló Martínez, també amb ajudes de la Capella de la Música honorant el 8 de desembre del 1609 data com hem dit avans el qual la localitat de Llocnou va passar a ser cristiana. A continuació trobem unes inscripcions al llatí: "MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM", traduït al espanyol més o menys diria: "LA TEUA MÀ VA ESTIRPAR D'AQUESTA TERRA LES NACIONS, I ELS VAS PLANTAR A ELLS; TU VAS ABATIR AQUELLS POBLES I ELS VARES ESPELIR, PERQUE NO CONQUERIREN AQUEST PAÏS AMB LA SEUA ESPASA, NI FOU EL SEU BRAÇ ELS QUE ELS VA DONAR LA VICTORIA", açò és un fragment escollit dels Salmos de David (Salmo 43)
Terç (T) (1 cordó)
(franja amb decoració de fauna i vegetació)
(1 cordó)
(1 cordó)
(06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
(1 cordó)
(1 cordó)
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
(06)"+ AMB EL NOM DE LA "PURISSIMA CONCEPCIÓ", LA FAMILIA ROSSELLÓ MARTÍNEZ I LA CAPELLA DE MÚSICA HONOREN EL 8 DE DESEMBRE DE 1609 / * MANVS TVA GENTES DISPERDIDIT, ET PLANTASTI EOS; AFFLIXISTI POPVLOS ET EXPVLISTI EOS, NEC ENIM IN GLADIO SVO POSSEDERVNT TERRAM"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall a les (09) a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
Estat actual Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
Intervencions L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al nou campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, el qual la familia donant de la mateixa era Roselló Martínez, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Donada per la famÍlia Roselló Martinez i la Capella de Música “Sant Jeroni”. Campana afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és Do 4ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).

Autors

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 13-05-2015
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2019
  Convertir a PDF