La Carolina (2) - Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3453)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 59
Vora 5,5
Pes aproximat 159
FonedorEIJSBOUTS
Any fosa 2000
Descripció Al terç, a més de l'abundancia decorativa, podem trobar la inscripció:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
Al terç trobem a part de el escut de Llocnou, la següent inscripció: "+ AMB EL NOM DE "CAROLINA", LA FAMILIA GARCIA MAHIQUES, RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA, LA /DEDICA AL SAGRAT COR DE JESÚS / + DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS", en aquesta epigrafía diu el nom que poseeïx la campana (Carolina), segurament possada per algún nom que tendria algun familiar dels GARCÍA MAHIQUES donants de la campana, després: "RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA", segurament els precursors de l'afinació de les campanes, per fer una mateixa tonalitat. També asenyala aquesta es dedicada al Sagrat Cor de Jesucrist, en aquest cas si no tingera el nom de Carolina se li atribuiría aquest. Per últim trobem una epigrafía al llatí: "+ DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS". traduïda al espanyol significaría: " +OH DÉU! AMB ELS NOSTRES OITS HEM SENTIT; ELS NOSTRES PARES ENS VAN CONTAR L’OBRA QUE VAS FER EN ELS SEUS DIES, EN TEMPS ANTIC. LA TEUA MÀ VA DESPOSEIR POBLES I TU ELS VAS PLANTAR A ELLS; VAS AFLIGIR POBLES I ELS VAS EXPEL.LIR. CERT QUE NO ES VAN APODERAR DE LA TERRA AMB LA SEUA ESPASA. I EL SEU BRAÇ NO ELS VA DONAR LA VICTÒRIA; SINÓ LA TEUA MÀ DRETA I EL TEU BRAÇ, I LA CLAROR DE LA TEUA MIRADA, PERQUÈ ET VAS COMPLAURE EN ELLS."
Terç (T) (1 cordó)
(franja amb decoració de fauna i vegetació)
(1 cordó)
(1 cordó)
(06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
(1 cordó)
(1 cordó)
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
(06)"+ AMB EL NOM DE "CAROLINA", LA FAMILIA GARCIA MAHIQUES, RENOVADA EN GARCIA MARCO I MESTRE GARCIA, LA /DEDICA AL SAGRAT COR DE JESÚS / + DEVS, AVDIBVS NOSTRIS AVDIVIMVS, PATRES NOSTRI ANNVNTIAVERUNT NOBIS: OPVS QVOD OPERATVS ES IN DIEBVS EORVM, ET IN DIEBVS ANTIQVIS "
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall a les (09) a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
Estat actual Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
Intervencions L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, el qual la familia donant de la mateixa era García Mahiques impulsors de la construcció de la nova torre campanar, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Donada per la família Garcia Mahiques. Campana afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és Mi bemoll 4ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).

Autors

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 20-10-2015
30 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2019
  Convertir a PDF