Filomena Elisa (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3415)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 65
Altura del bronze 46
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 159
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç. Aquesta indica els noms de la campana i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ FILOMENA ELISA ✱ AÑO 1924". Al mig, damunt de la imatge del Crucifix hi ha un cartell amb la inscripció "INRI". Aquesta és l'abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESUS NATZARÉ EL REI DELS JUEUS".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ FILOMENA ELISA ✱ AÑO 1924"
(2 cordons)
(sanefa amb querubins, corones, flors i coloms)
Mig (M) (00) (Crucifix amb el sol i la lluna) "INRI"
(03) (Immaculat Cor de Maria)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic per als diversos tocs, alguns d'ells des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall, i volteig manual des de la mateixa Sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.2
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Fins a la mecanització dels anys setanta, disposava de la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat. El conjunt no descansa al mur i aprofita els antics suports previs a la restauració.
Mecanismes de toc (03) motor de vol de impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924, segurament per estar trencada una campana més antiga. No presenta la marca de fàbrica, és obra dels Hermanos Roses de València, autors d'altra campana de la mateixa torre que porta la seua marca de fàbrica. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar. Possiblement en aquest moment es trencaren les anses. El mateix autor ens diu que la campana va estar present en l'acte de benedicció de la campana l'any 1924 i que la va beneir el rector Mn. Francisco Ortí Mas.

Als anys 70 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la campana es va dotar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El conjunt deuria descansar directament al mur, opció que caldria considerar per a una futura intervenció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 50 Visitants: 50 Usuaris: 0