Maria Josefa (3) - Parròquia del Naixement del Senyor - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3347)

Localització Espadanya
Diàmetre 67
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes aproximat 174
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc trobem al terç la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té aquesta inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana incidint a la superfície del bronze: "MARIA JOSEFA / DONADA POR LA Sta JOSEFA DOMENECH DOMENECH / AÑO SANTO MARIANO. / RAFELGUARAF 5 AGOSTO 1954." En ella indica el nom de la campana i el de la donant. Seguidament fa una al·lusió l'Any Sant Jubilar que es va celebrar en 1954 per commemorar el centenari de la Definició del Dogma de la Immaculada en 1854 pel papa Pius IX. Finalment trobem el nom del poble i la data de benedicció. Elt fet d'indicar el nom del poble es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. La data indicada la considerem com la de benedicció ja que el 5 d'agost està dins de les jornades de les festes patronals.
Terç (T) (3 cordons)
(cordó)
(2 cordons)
(garlanda amb motius católics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "MARIA JOSEFA / DONADA POR LA Sta JOSEFA DOMENECH DOMENECH / AÑO SANTO MARIANO. / RAFELGUARAF 5 AGOSTO 1954."
(09) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2010 estava instal·lada al mateix lloc que ocupa actualment i dotada de truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la parròquia amb truaj de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1954 es varen fondre dos campanes noves per a la Parròquia de la Nativitat de Rafelguaraf als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.. Aquesta és la major de les dos i va ser sufragada per la senyoreta Josefa Domenech. Ens trobem davant d'una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Quan es va encarregar la campana per a Rafelguaraf les afegiren incidint a la superfície de la campana. La mateixa foneria la va instal·lar i mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

L'any 2010 Electrorecamp la va baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. També es va canviar el batall i renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía (10-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (11-11-2016)
Actualització 13-01-2017
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF