Jesús, Maria i Josep (2) - Parròquia del Naixement del Senyor - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3346)

Localització Espadanya
Diàmetre 51
Altura del bronze 43
Vora 1
Pes aproximat 77
Any fosa 1803
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció en espanyol al terç: "GESVS MARIA JOSE". Correctament "GESVS" deuria aparèixer com a "JESUS". Aquesta inscripció fa referència a les tres persones de la Sagrada Família i va ser molt habitual a les campanes des dels segles XVII i XVIII fins entrat el XX. Al mig trobem aquestes sigles acompanyant una imatge de Crist a la creu: "INRI". Aquesta és l'abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els Evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESUS NATZARÈ EL REI DELS JUEUS". Finalment, baix del crucifix està la data de fosa: "AÑO 1803".
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de triangles decorats) "GESVS MARIA JOSE"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "INRI" (Crucifix) "AÑO 1803"
Mig peu (MP) (cinc cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i vols manuals.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Disposava de truja de fusta, estant ubicada a l'antiga església fins la Guerra Civil (1936-1939).
Estat anterior Abans de la restauració de 2010 estava ubicada a l'espadanya amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la parròquia amb truaj de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1803 i ubicada a l'antiga església, sent un dels pocs bens mobles salvats de la destrucció durant l'estiu de 1936. Una volta construïda la nova espadanya es va ubicar en ella i posteriorment canviaren la truja de fusta per altra de ferro i es mecanitzà el funcionament amb un motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2010 Electrorecamp la va baixar del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. També es va canviar el batall i renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía (10-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (11-11-2016)
Actualització 13-01-2017
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF