Mare de Déu dels Àngels, La grossa (5) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - SILLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3343)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 125
Altura del bronze 100
Vora 13
Pes aproximat 1131
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç: "# NUESTRA SEÑORA DE LOS ANGELES". Aquesta indica que la campana està dedicada a la titular del temple parroquial. Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "CONSTRUCTORES ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". També al mig, trobem l'Escut Monàrquic amb la inscripció: "SILLA". Al mig peu té aquesta inscripció: "SILLA 1939 AÑO DE LA VICTORIA. SIENDO ALCALDE D. DIEGO GUTIERREZ PERIS". La inscripció és característica del moment en que es va fondre la campana. En primer lloc apareix el poble per al que es va fondre. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. També va ser habitual durant l'any 1939 incloure la inscripció "AÑO DE LA VICTORIA", en referència al final del conflicte bèl·lic. El fet d'indicar el nom del alcalde fa pensar que possiblement la fosa de la campana fora fosa a expenses de l'Ajuntament.
Anses Anses amb decoracions animals.
Terç (T) (2 cordons)
"# NUESTRA SEÑORA DE LOS ANGELES"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb núvol)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "CONSTRUCTORES ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(09) (Escut monàrquic d'Espanya) "SILLA"
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
(2 cordons)
"SILLA 1939 AÑO DE LA VICTORIA. SIENDO ALCALDE D. DIEGO GUTIERREZ PERIS"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Repicava des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall per a diversos tocs (oració, misses, etc). Suposem que també es tocaría al mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Estava dotada de truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lada per la casa fonedora. També disposava de ferratges, batal lligat i demés elements per posar-la en funcionament, com una ballesta. Suposem que tindria una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2004 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni afavoria la correcta conservació de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de fusta de perfil semblant al valencià tradicional i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions Perdut el conjunt original de campanes durant la Guerra Civil, l'any 1939 es va encarregar la fosa de cinc nous bronzes a la foneria de Hermanos Roses, que ja estava ubicada al poble en eixe any. Aquesta és la major del conjunt, dedicada a la titular del temple parroquial. Es va beneir i després pujar al campanar, quedant instal·lada amb truja de fusta i els demés elements per al toc manual. L'any 1985 al mateix temps que es va refondre la Valenciana, la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro. El procés es va completar amb la mecanització del bronze, instal·lant un electromall trifàsic i un motor de vol continu.

Industrias Manclús la va baixar de la torre l'any 2004 per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc per motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de l'estat previ a la restauració] (19-01-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-09-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF