La Valenciana (4) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - SILLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3342)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 117
Altura del bronze 98
Vora 12
Pes aproximat 927
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1985
Descripció Té en primer lloc aquesta inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "SAN VICENTE FERRER". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 37 / VALENCIA". Finalment, també al mig, disposa de la següent inscripció: "DONANTES / VICENTE GOMAR GARCIA / Y Dª ANA MARIA FORNER RIERA / SILLA AÑO 1.985". En ella indica el nom dels donants, el del poble i la data en que va ser fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN VICENTE FERRER"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 37 / VALENCIA"
(06) "DONANTES / VICENTE GOMAR GARCIA / Y Dª ANA MARIA FORNER RIERA / SILLA AÑO 1.985"
(marca de fàbrica) "SALVADOR MANCLÚS"
Mig peu (MP) (cordó)
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Fusta MANCLÚS
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2004 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Tenia un mig vol per al toc de difunts. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni afavoria la correcta conservació de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de fusta de perfil semblant al valencià tradicional i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat, té soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1984 la Valenciana es va badar, per aquest motiu en novembre d'eixe any es va baixar del campanar per refondre-la als tallers de la foneria Manclús del Grau de València. La refosa va ser sufragada per Vicente Gomar i Ana María Forner. Al mateix temps que es va refondre es va canviar la truja de fusta per altra de ferro. El procés es va completar amb la mecanització del bronze, instal·lant un electromall trifàsic i un motor de vol continu.

Industrias Manclús la va baixar de la torre l'any 2004 per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta i renovant els mecanismes de toc per motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • INDUSTRIAS MANCLÚS (08-05-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de l'estat previ a la restauració] (19-01-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-07-2015)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 20-11-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF