Santa Bárbara, del Rebañito (0) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VILAFAMÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 334)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 35
Altura del bronze 29
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 25
FonedorTARANTINO, FELICIANUS
Any fosa 1814
Descripció La campana presenta anses simples i en el terç una garlanda i tres cordons. Seguidament, en el terç disposa de dos cordons i aquesta inscripció entre ells: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS. ANO I8I4.". El text és molt comú en les campanes de l'època i procedeix de les diverses lletanies. En valencià seria: "SANTA BÀRBERA PREGA PER NOSALTRES ANY 1814". Seguidament, té en el mig una creu xicoteta i les imatges de Sant Marc, Santa Bàrbera i altra d'un bisbe. En el mig peu hi ha tres cordons. Per acabar, presenta en el mig peu tres cordons i una garlanda de triangles decorats.

Les imatges religioses utilitzades i les garlandes entre d'altres, permeten atribuir-la al fonedor Feliciano Tarantino.
Espatlla (H) (3 cordons)
(garlanda)
Terç (T) (cordó)
"SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS. ANO I8I4." (Epigrafia del XIX però les A del XVIII: raieta en forma de V).
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu menuda) /
(03) (Sant Marc) /
(06) (Santa Bàrbera) /
(09) (Sant Bisbe)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (garlanda de triangles decorats)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Compliria les funcions tradicionals de les campanes senyaleres, és a dir, la de donar l'avís als campaners perquè tocaren en determinats moments durant el transcurs de les celebracions del temple (al cant del Glòria d'algunes misses de precepte, a "l'Alçar a Déu", etc.) i segurament també, la de fer els tocs diaris més senzills (com el de missa de fira).
Aquestos tocs serien fets sempre des de la base de l'espadanya, fins on baixava una llarga corda des de la "ballesta" de l'instrument, per accionar-lo a mig vol. Molt posteriorment a la seua fosa, amb la instal·lació d'un cigonyal a la truja i l'eliminació de la palanca, la campana va passar a realitzar aquestos tocs en forma de vol.
Tocs actuals de campanes Vol exclusivament automàtic.
Truja Truja de fusta nova de perfil valencià.
Estat original Les documentacions de la instal·lació original de la campana (ara substituïda) que es van realitzar a la dècada de 1990, semblen mostrar que aquest bronze fou concebut des de la seua fosa per estar ubicat a aquesta espadanya i complir des d'ací les seues funcions de campana de senyals. La truja original de l'instrument, a la que sembla que se li va afegir molt posteriorment un cigonyal, degué comptar originalment tant sols amb una "ballesta" per accionar el bronze a mig vol des de la distància, com és habitual en aquest tipus de campanes. Els últims anys abans de la seua substitució, quan la campana ja comptava amb un cigonyal per voltejar-se (també a distància), el jou encara conservaba marques d'aquest primitiu mecanisme de toc.
Estat anterior A les acaballes de la dècada de 1990, la campana i la seua instalació, que encara era la original, es trobaven en un regular estat de conservació. A la truja de fusta, d'amplària uniforme, se li havia substituït la seua "ballesta" original per al mig vol (de la que encara restava el forat al braç d'on es va subjectar), per un cigonyal per voltejar-la.
Estat actual Bo, restaurada. La campana està proveïda d'una nova truja de fusta, que substitueix a l'original.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol per impulsos.
Intervencions La campana ha sigut restaurada durant les últimes dècades. A l'actuació, la truja de fusta original de l'instrument ha sigut substituïda per una nova, i el bronze ha sigut electrificat per primera vegada amb un motor de vol per impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (01-01-1998)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (13-11-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (21-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2024
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 79 Usuaris: 0