Desemparats (2) - Parròquia de Santa Maria la Major - OLIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3318)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 69
Altura del bronze 60
Vora 5
Pes aproximat 190
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Al terç, entre cordons, presenta aquesta inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ✱ OLIVA AÑO 1941. ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig hi ha una creu radiant, una àguila de Sant Joan i una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats amb el nom de la campana: "DESAMPARADOS". També al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu, també entre cordons, hi ha una inscripció amb el nom de la donant i el rector de la parròquia: "✱ A EXPENSAS DE DÑA AMPARO CAMPOS PONS SIENDO PLEBAN D. SALVADOR CAMPOS PONS ✱". Al peu té aquestes tres lletres que semblen unes sigles: "B.P.T."
Terç (T) (Cordó) /
"✱ ✱ OLIVA AÑO 1941 ✱" /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (àguila)
(06) (mare de Déu dles Desemparats) "DESAMPARADOS "
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (Cordó) /
"✱ A EXPENSAS DE DÑA AMPARO CAMPOS PONS SIENDO PLEBAN D. SALVADOR CAMPOS PONS ✱" /
(cordó)
Peu (03) "B.P.T."
(3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2000 estava mecanitzada amb electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular i està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall és de canya de plàstic i té una bola excessivament gran i de formes poc adequades per a la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i (09) electromall monofàsic
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 del segle XX La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb mecanismes per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Igualment cal canviar el batall per altre fet d'una sola peça.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (25-05-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (18-01-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (03-09-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-12-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF