Ramona Júlia, la gran (5) - Parròquia de Santa Maria la Major - OLIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3315)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 125
Altura del bronze 102
Vora 10
Pes aproximat 1131
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius zooforms. Al terç, entre cordons, presenta tres querubins i aquesta inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "OLIVA AÑO 1941.". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig hi ha una creu sobre un núvol, un monograma de Maria i aquesta inscripció amb els noms de la campana: "RAMONA JULIA". També al mig està la marca de fàbrica: "CTRS. ROSES HERMANOS" / (escut d'España) / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu, també entre cordons, hi ha una inscripció amb els noms dels donants: "✱ ✱ A EXPENSAS DE LA FAMILIA D. ALEJANDRO VIVES Y MIRALLES SANCHO. ✱". Baix d'aquesta hi ha quatre ramets vegetals i al peu una sanefa.
Anses Anses decorades amb motius zoomorfs.
Terç (T) (2 cordons junts) /
(querubí) (querubí) "OLIVA AÑO 1941." (querubí)
(2 cordons junts) /
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu sobre núvol)
(03) (monograma de Maria)
(06) "RAMONA / JULIA"
(09) (marca de fàbrica) "CTRS. ROSES HERMANOS" / (escut d'España) / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons junts) /
"✱ ✱ A EXPENSAS DE LA FAMILIA D. ALEJANDRO VIVES Y MIRALLES SANCHO ✱" /
(2 cordons junts)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular i està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i dos electromalls trifàsics i un monofàsic, però sembla que sols funciona aquest últim. El batall és de canya de plàstic i rebota en excés.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic, (09) dos electromalls trifàsics
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 del segle XX La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb mecanismes per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Igualment cal canviar l'electromall per altre monofàsic i el batall per altre fet d'una sola peça.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. En cas de trencament pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (25-05-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (18-01-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (03-09-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-12-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF