Maria (1) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - RÓTOVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3310)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, al terç té aquesta inscripció: "✱ MARIA, SALUS INFIRMORUM, ORA PRONOBIS ✱". És una de les lletanies de la Mare de Déu que es tradueix així: "MARIA, SALUT DELS MALALTS PREGA PER NOSALTRES". Amb aquesta lletania en concret es fa al·lusió a la Mare de Déu de la Salut, patrona del poble. Al mig disposa d'una creu radiant, el monograma de Maria, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Seguidament, al mig peu té aquesta inscripció: "✱ ROTOVA 25-XII-1940 YN MEMORIAM SACERDOTIS JOACHIM MIÑANA". La part en llatí es tradueix així: "EN MEMÒRIA DEL SACERDOT JOAQUIM MIÑANA". La data segurament indica la de la seua benedicció, atés que eixe dia és la solemnitat del naixement de Crist.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ MARIA, SALUS INFIRMORUM, ORA PRONOBIS ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu radiant)
(03) (Anagrama de Jesús JHS)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ROTOVA 25-XII-1940 YN MEMORIAM SACERDOTIS JOACHIM MIÑANA."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es tocava al repic des dels peus del campanar. Els vols es feien des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Fusta de 2001 Técnica y Artesanía
Estat original La campana l'any 1940 segurament va ser pujada al campanar amb una truja de fusta tradicional del perfil valencià i accessoris per al seu toc manual.
Estat anterior La campana, abans de la seua restauració l'any 2004 comptava amb una truja metàl·lica de la casa dels Roses i un motor de vol continu. A més, estigué una llarga temporada sense batall.
Estat actual Bona, restaurada l'any 2004, per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, s'ha dotat d'una truja de fusta del perfil tradicional valencià, un motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls i electromall (09)
Intervencions L'any 1940 es va encarregar la casa dels Roses de Silla una campana menuda i una altra més gran. Aquestes varen ser beneïdes i posteriorment pujades al campanar. Durant la dècada dels anys 60 va ser dotada amb una truja de ferro de la foneria dels Roses, motor de vol continu i un electromall trifàsic de lenta resposta. L'any 2004 es baixà per a restaurar-la, netejant el bronze i dotant-la d'una truja de fusta de perfil valencià amb mecanismes de vol i repic que també permeten i faciliten el toc manual. Els treballs els va realitzar 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana no es pot voltejar massa bé a mà per falta de contrapés a la truja.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David/ RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-07-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF