Venerable Miguel López (2) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - RÓTOVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3309)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 48
Vora 6
Pes aproximat 91
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ VBLE MIGUEL LOPEZ DE GREZ. ✱". La primera paraula està abreviada i completa seri: "VENERABLE". El venerable Miguel López de Grez (1546-1612) va ser vicari de Rótova i els seus annexos des de 1585, localitat a la qual va morir amb dama de santetat i està soterrat a l'església parroquial. Al mig té una creu radiant, un querubí, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta inscripció: "✱ A FULGURE ET TEMPESTATE LIBERAMOS DOMINE ROTOVA - 25 - XII - 1940". La primera part és una de les aclamacions de les Lletanies dels Sants i es tradueix així: "DEL LLAMP I LA TEMPESTAT ALLIBEREU-NOS SENYOR". La segona part té el nom del poble i una data. Aquesta segurament indica la de la seua benedicció, atés que eixe dia és la solemnitat del naixement de Crist.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ VBLE MIGUEL LOPEZ DE GREZ. ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu radiant)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ A FULGURE ET TEMPESTATE LIBERAMOS DOMINE ROTOVA - 25 - XII - 1940"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es tocava al repic des dels peus del campanar, mentre que els vols es feien des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original La campana l'any 1940 segurament va ser pujada al campanar amb una truja de fusta tradicional del perfil valencià i accessoris per al seu toc manual.
Estat anterior La campana, abans de la seua restauració l'any 2004 comptava amb una truja metàl·lica de la casa dels Roses i un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Bona, restaurada l'any 2004, per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, s'ha dotat d'una truja de fusta del perfil tradicional valencià, nn motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls i electromall monofàsic (09)
Intervencions L'any 1940 es va encarregar la casa dels Roses de Silla una campana menuda i una altra més gran. Aquestes varen ser beneïdes i posteriorment pujades al campanar. Durant la dècada dels anys 60 va ser dotada amb una truja de ferro de la foneria dels Roses, motor de vol continu i un electromall trifàsic de lenta resposta. L'any 2004 es baixà per a restaurar-la, netejant el bronze i dotant-la d'una truja de fusta de perfil valencià amb mecanismes de vol i repic que també permeten i faciliten el toc manual. Els treballs els va realitzar 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntat al projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana no es pot voltejar massa bé a mà per falta de contrapés a la truja.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David/ RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-07-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-09-2020
  Convertir a PDF