Sants Jaume i Antoni (1) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - CASTELLONET DE LA CONQUESTA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3308)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 52
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat 81
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1874
Descripció La campana té una garlanda neogòtica al terç. A aquest espai també té una inscripció amb les dos advocacions a les quals està dedicada i l'any de fosa: san jaime año S Antonio ABAD Año I874". Al text es combinen dos tipus de lletres majúscules de diferent grandària i l'espai que no ocupa està emplenat per una inscripció. Al mig disposa d'una creu de calvari. Els diversos elements que té, especialment la garlanda neogòtica, permeten atribuir la campana al fonedor Jaime Roses d'Atzeneta d'Albaida. Precisament, la garlanda neogòtica està present a la campana major de l'església parroquial de Rafelcofer, fosa per Jaime Roses l'any anterior.
Terç (T) (Garlanda neogòtica) /
(2 cordons) /
"san jaime año S Antonio ABAD Año I874" (sanefa)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(06) (Custòdia i àngels)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Es toca com tradicionalment.
Truja Fusta nova ELECTRORECAMP
Estat anterior Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional local i ferratges en regular estat de conservació, així com batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Aquesta té una truja nova de fusta Electrorecamp de perfil semblant a l'antiga i un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Té una corda al batall.
Mecanismes de toc Toc manual, coda al batall
Intervencions Després de l'any 2009 va ser restaurada per ELECTRORECAMP. La truja de fusta es canvià per una nova de perfil semblant a l'antiga i també fabricaren uns ferratges nous. No la mecanitzaren.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (01-06-2000)
 • ELECTRORECAMP S. L. (11-04-2009)
 • AJUNTAMENT DE CASTELLONET DE LA CONQUESTA (22-06-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍ CAMARENA, Alex [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (10-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-07-2020
44 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF