Maria Magdalena (4) - Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3304)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 105
Altura del bronze 90
Vora 10
Pes aproximat 670
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció, que indica la dedicació de la campana a la titular del temple, Santa Maria Magdalena: "MARIA MAGDALENA". Seguidament al mig està la següent inscripció: "BENIOPA / 1941 / SIENDO CURA D. JUAN / ARLANDIS . ALCALDE / D. ENRIQUE ESCRIVA". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble i en algunes, com aquesta els noms de l'alcalde (Beniopa va ser municipi fins 1965) i el rector. Finalment i també al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Anses Anses antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (5 cordons)
(06) "MARIA MAGDALENA"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "BENIOPA / 1941 / SIENDO CURA D. JUAN / ARLANDIS . ALCALDE / D. ENRIQUE ESCRIVA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original Estava instal·lada a la finestra amb truja de fusta, feta per la casa fonedora. Disposava d'una corda que des del batall baixava pel centre de la torre fins als peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització dels anys 70 comptava amb un sistema de mig vol i un electromall trifàscic.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Es troba ubicada un poc més cap a dins del que es habitual, ja que hi ha una reixa a la finestra que impossibilitaria el volteig de la campana. Compta amb motor de vol continu i electromall trifàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local. Per tant, es deuria promoure la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil valencià i finalment el motor de vol continu per un d'impulsos, que permeta el toc manual de la campana i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1941 junt a un altra de menors dimensions amb destí al campanar de la parròquia de Beniopa, que havia perdut les campanes en 1936. Els dos bronzes es feren als tallers de Manuel Roses Vidal, instal·lats al Grau de València, sent portades les campanes a Beniopa per beneir-les. A la dècada dels anys 70 la casa Manclús del Grau de València la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. Amb posterioritat al 2000 les finestres de les campanes es taparen amb unes reixes, segurament per evitar l'entrada d'aus. Com que l'eix de gir de les campanes grans superava els límits de la finestra va ser necesari fer-es un poc enrrere, instal·lant unes bigues de ferro per ubicar-les amb els motors. A més es va canviar l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (20-02-2015)
 • OSA MILLÁN, Sergio; PÉREZ ESTRUCH, Óscar; FERNÁNDEZ VELASCO, Adrián [Documentació fotogràfica de la campana netejada] (06-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-05-2021
  Convertir a PDF