Nostra Senyora del Rosari (3) - Insigne Col·legiata de l'Assumpció - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3302)

Localització Sala primera de campanes
Diàmetre (en cm) 117
Altura del bronze 104
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 927
FonedorROSES, JAIME; GUILLEM, PASCUAL
Any fosa 1847
Descripció La campana compta amb una decoració semblant a la de campanes foses per dates aproximades, a mans d’alguns dels familiars Roses, en aquest cas es tracta de Roses Jaime, junt a Pascual Guillem (possible ajudant a fundir-la). Té unes inscripcions, al terç totes seguides, sense espais de separació, escrites en castellà indicant el nom de l’advocació a la que està dedicada, en aquest cas a la Mare de Déu del Rosari, per part de la cofradía del Roser, d’aquella època: “NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO”. A continuació trobem el nom dels sufragants de la campana, per autoritats religioses de la Seu: “A ESPENSAS DE LOS CABILDOS SECULAR Y ECLESIASTICO” . També figura el pes de la campana junt a la data de fundició: “ PESA 81 ARROVAS ✱ AÑO 1847 ✱”. En segon lloc, a la part del mig té una creu amb pedestal, rodejada per sargantanes, el que significa que la campana és el resultat d’una refosa d’una campana més antiga que pot ser substitueix a l’anterior de 1585, com es detalla al llibre de La Seu Colegiata de Santa María de Gandia I. També trobem unes imatges en seguells de una Mare de Déu amb un nen i més baix un Monograma Marià.
Terç (T) (Garlanda de triangles) /
(2 cordons) /
"NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO A ESPENSAS DE LOS CABILDOS SECULAR Y ECLESIASTICO PESA 81 ARROVAS # AÑO I847 # " /
(2 cordons) /
"JAIME ROSES Y PASCUAL GUILLEM ME FERUNT"
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i dues sargantanes)
(06) (Mare de Déu erecta amb Nen) /
(2 cordons) /
(06) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals de la campana eren efectuats mitjançant el repic (efectuats desde la base del campanar), mentre que era voltejada per a les grans solemnitats desde la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Automàtics.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat original La campana comptava amb una truja de fusta fabricada l’any 1946, ja que l’anterior es va substituir per una nova degut al seu estat. Disposava d’una corda al batall que arribava fins als peus del campanar per efectuar els repics.
Estat anterior La campana estava instal·lada a la finestra Est de la primera sala de les campanes, amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i un motor de vol continu, amb un electromall monofàsic trencat. Comptava amb un batall lligat sense cable de seguretat. Una de les anses estava serrada.
Estat actual Falta ansa central externa, substituïda per una de ferro atornillada.
Mecanismes de toc (09) Motor de volteig a impulsos ; Electromall monofàsic.
Intervencions La campana fou fosa per Pascual Guillem i Jaime Roses en 1847, segurament pel trencament d’una campana més antiga. En 1946, es van fabricar noves truges de fusta que garantiren la possibilitat de poder voltejar-les. No obstant, pocs anys després als finals dels anys seixanta fou automatitzada per Salvador Manclús, canviant-li la truja de fusta per una de ferro. També es van instal·lar un motor de volteig continu, junt a un electromall trifàsic. No obstant, pel trencament d’una de les anses, es va taladrar un dels tirants sobre el bronze de la campana. En juliol de 2009, es va baixar del campanar per traslladar-la als tallers de 2001 Técnica y Artesanía per restaurar la campana. En aquesta intervenció es va construir un nou jou de fusta, junt a una neteja que es va realitzar en el bronze, eliminant la brutícia de colomina que la cobria.A finals de desembre del mateix any, tornà al campanar quedant instal·lada amb un motor de vol a impulsos i un electromall monofàsic. El 1 de gener de 2010, amb motiu de l’any Borja, es va celebrar un concert de campanes dirigit per Llorenç Barber i amb la col·laboració dels Campaners de l’Alqueria de la Comtessa i els Campaners d’Albaida.
En 2020 s’instal·la un nou batall, a causa de la rotura de l’anterior en 2019.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (08-05-2008)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-06-2009)
  • OSA MILLÁN, Sergio; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-03-2020)
Editor de la fitxa Sergio Osa Millán
Actualització 22-07-2020
40 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0