Sant Miquel (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DEL TÚRIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 33)

Localització Localización
Diàmetre 62
Altura bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 138
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al terç d'advocació que dona nom a la campana: "# # SAN MIGUEL #". Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)" i finalment al mig peu el nom del poble i data de fundició: "# # # # RIBARROJA. 1941 # # #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren.
Espatlla (cordó)
Terç (2 cordons)
(06) "# # SAN MIGUEL #"
(2 cordons)
(02) (04) (06) (08) (garlanda)
Mig (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Miquel)
(09) (escut franquista)
Mig peu (2 cordons)
"# # # # RIBARROJA. 1941 # # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Pels ferros conservats per tota l'escala segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat de conservació Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Compta a més amb dos peces de ferro atornillades a la creu de la truja per fer de contrapés. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos. El martell toca un poc més baix del que deuria.
Mecanismes per tocar Electromall (09), motor vol continu (03)
Actuacions Aquesta és una de les tres campanes que la casa Hnos. ROSES de Silla va fer l'any 1941, encarregades per suplir a les perdudes en la Guerra Civil. En ser portada al poble la van beneir i pujar al campanar. L'any 1971 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, mecanisme per al mig vol i motor d'impulsos. El martell es va trencar posteriorment i ha estat canviat per un electromall, més ràpit que el anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la fitxa de la campana

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editors fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització de la fitxa 28-07-2014
21 fotos de la campana
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2016)
  campaners@hotmail.com
  Última modificació: 27-09-2016
  Convertir a PDF