Sant Miquel (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 33)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 62
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 138
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc trobem al terç d'advocació que dona nom a la campana: "# # SAN MIGUEL #". Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)" i finalment al mig peu el nom del poble i data de fundició: "# # # # RIBARROJA. 1941 # # #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # SAN MIGUEL #"
(2 cordons)
(02) (04) (06) (08) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Miquel)
(09) (escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # # RIBARROJA. 1941 # # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Pels ferros conservats per tota l'escala segurament comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Compta a més amb dos peces de ferro atornillades a la creu de la truja per fer de contrapés. Seria recomanable restaurar el conjunt, baixant la campana per netejar-la per dins i fora, reposar la truja de fusta i mecanitzar-la amb motor d'impulsos. El martell toca un poc més baix del que deuria.
Mecanismes de toc Electromall (09), motor vol continu (03)
Intervencions Aquesta és una de les tres campanes que la casa Hnos. ROSES de Silla va fer l'any 1941, encarregades per suplir a les perdudes en la Guerra Civil. En ser portada al poble la van beneir i pujar al campanar. L'any 1971 la casa Manclús del Grau de València va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell, mecanisme per al mig vol i motor d'impulsos. El martell es va trencar posteriorment i ha estat canviat per un electromall, més ràpit que el anterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-07-2014
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF