Mare de Déu del Rosari (3) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - RÓTOVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3295)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 207
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1926
Descripció La campana té unes anses decorades amb unes línies fines i una garlanda amb motius vegetals a l'espatlla. Al terç té aquesta inscripció amb una súplica a l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: VIRGEN DEL ROSARIO RUEGA POR NOSOTROS AÑO 1926". L'origen d'aquesta súplica està en la Lletania Lauretana. També al terç té una garlanda que alterna querubins amb corones, àngels i flors. Seguidament, al mig té una creu llatina decorada, un monograma de Maria, una imatge de la Mare de Déu del Rosari i la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". Al mig peu té sanefa amb flors i motius vegetals i una garlanda amb motius vegetals.
Anses Anses decorades amb unes línies fines.
Espatlla (H) (garlanda amb motius vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
"VIRGEN DEL ROSARIO RUEGA POR NOSOTROS AÑO 1926"
(2 cordons)
(garlanda que alterna querubins amb corones, àngels i flors)
Mig (M) (00) (creu llatina decorada)
(03) (monograma de Maria)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Rosari)
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors i motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es tocava al repic des dels peus del campanar, mentre que els vols es feien des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Segurament estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i disposava d'una llarga corda unida al batall per a repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana, abans de la seua restauració l'any 2004 comptava amb una truja metàl·lica de la casa dels Roses, un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Bona, restaurada l'any 2004, per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, s'ha dotat d'una truja de fusta del perfil tradicional valencià, un motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls i electromall monofàsic (09)
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 va ser dotada amb una truja de ferro de la foneria dels Roses, motor de vol continu i un electromall trifàsic de lenta resposta. L'any 2004 es baixà per a restaurar-la, netejant el bronze i dotant-la d'una truja de fusta de perfil valencià amb mecanismes de vol i repic que també permeten i faciliten el toc manual. Els treballs els va realitzar 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (01-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-07-2020
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF