Jesús, Maria, Josep i Sant Joaquim (1) - Ermita Sant Josep - ADOR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3293)

Localització Espadanya
Diàmetre 48
Pes aproximat 64
Any fosa 1654
Descripció La campana té al terç una sanefa amb estreles. Seguidament, al mig, trobem una creu amb pedestal i tres imatges religioses: Sant Josep, Sant Antoni de Pàdua i la Immaculada Concepció. Al mig peu trobem la següent inscripció: "✱ IHS ✱ MARIA ✱ Y ✱ IOSEF ✱ S ✱ YOACHIM ✱ ORATEPRONOBIS AÑO I654". Aquesta combina el llatí i l'espanyol. La primera part té el nom de les tres persones de la Sagrada Família, molt habituals a les campanes des del segle XVII fins el XX. Sovint van davant de l'advocació a la qual es dedica la campana, com és el cas d'aquesta campana. Seguidament està l'advocació de Sant Joaquim i la súplica "ORATE PRO NOBIS" (PREGUEU PER NOSALTRES). Aquesta deriva de la Lletania dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església que forma part de diversos rituals protectors i per sol·licitar aigua o qualsevol altra necessitat.
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb estreles)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (imatge de Sant Josep) (Creu amb pedestal) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(06) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ IHS ✱ MARIA ✱ Y ✱ IOSEF ✱ S ✱ YOACHIM ✱ ORATEPRONOBIS AÑO I654"
(2 cordons)
Peu (cordó)
(3 cordons)
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i segurament dotada amb accesoris per tocar-la de forma manual a distància.
Estat anterior Des de la segona meitat del segle XX tenia una truja de ferro de la foneria Manclús i un cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls per voltejar-la, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Va ser fosa l'any 1654 per un campaner desconegut. Durant la segona meitat del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja de fusta per altra de ferro amb cigonyal.

Restaurada en 2007 per l'empresa ELECTRO-RECAMP, S.L., s'ha netejat el bronze i s'ha canviat la truja de ferro de Manclús per una nova de fusta. Ha rebut una de les subvencions de restauració de campanes 2007 de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
 • ELECTRORECAMP S. L. [Documentació de la data de la campana] (00-04-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i actualització de la fitxa] (07-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-08-2019
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2022
  Convertir a PDF