Sants Abdó i Senén (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BELLREGUARD (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3286)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 102
Altura del bronze 88
Vora 8
Pes aproximat 614
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Té al terç una inscripció en espanyol amb el nom del poble, la data de fosa i l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ BELLREGUART AÑO 1945 ✱ ABDON Y SENEN". També al terç té una garlanda amb motius vegetals. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, l'anagrama de Jesús, l'escut nacional i la marca de fàbrica. Aquesta apareix així per defectes de fosa: "FUN / CAMPA / DE / ROSES H / SILLA (VALENCIA)". Completa seria: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem al mig peu diverses flors, situades entre dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ BELLREGUART AÑO 1945 ✱ ABDON Y SENEN"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut nacional)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica amb nombrosos defectes de fosa) "FUN / CAMPA / DE / ROSES H / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(garlanda amb flors)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més té un mig vol que no funciona. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor de vol continu (03), mig vol i electromall (09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), indústria que ja havia fos pocs anys abans una campana per al mateix poble. Es va fondre junt amb altres dos. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al nou campanar quan aquest es va finalitzar i posteriorment la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb tres mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu, un electromall trifàsic i un sistema de mig vol per al toc de difunts.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Durant la primera presa de dades es va datar en l'any 1940, no obstant això, la documentació fotogràfica de 2019 no deixa dubtes que es va fondre en 1945.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David, RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (07-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2019
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF