Mare de Déu del Loreto (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Loreto - ADOR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3285)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 77
Vora 9
Pes real 440
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció Primerament trobem al terç el nom del rector que estava al front de la parròquia quan es va fondre aquesta campana: "# # CURA D. JOSE GANDIA LINARES # #", baix d'aquesta continua amb el noms dels padrins: "# # PADRINOS D. MATEO BERTOMEU LLOPIS Y ADELA ROIG MASCARELL #". Al mig, envoltant la imatge de la Mare de Déu del Loreto, trobem el nom de l'advocació a la que està dedicada: "VIRGEN DEL LORETO", que és la titular del temple parroquial. Finalment al mig peu indica el nom del poble i la data de fosa: "# # # # ADOR AÑO 1955 # # #". El fet que les inscripcions indiquen el nom del poble va ser un fet constant al finalitzar la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes es baixaren dels campanar sense cap control ni inventari i per tant moltes no tornaren als llocs originals per no indicar-ho les inscripcions. Per evitar aquest fet el nom del poble per al que estaven destinades es va afegir a partir de 1939.
Espatlla (H) (cenefa vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "# # CURA D. JOSE GANDIA LINARES # #"
(cordó)
(06) "# # PADRINOS D. MATEO BERTOMEU LLOPIS Y ADELA ROIG MASCARELL #"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) /Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) "VIRGEN DEL LORETO" (Mare de Déu del Loreto)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # # ADOR AÑO 1955 # # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Els tocs es limiten als vols i repics automàtics.
Truja Ferro Roses
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes i instal·lada amb truja de ferro. Està mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. A més el batall compta amb un sistema rígid de fixació a la batallera i d'articulació, un sistema extremadament perillós, ja que pot arrancar la batallera i caure amb el batall perque el propi cable de seguretat passa per aquest sistema i no evita la seua caiguda.

La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i dificulta el toc manual de la campana, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració, que permeteren recuperar el estat original de la campana. Aquesta deuria ser baixada del campanar per ser netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta i tornant la campana a la torre per mecanitzar-la amb motor d'impulsos, imitant els tocs tradicionals i permetent els manuals.
Mecanismes de toc Electromall (03), motor de vol continu (09)
Intervencions Segons la documentació conservada a l'Arxiu Roses aquesta campana és el resultat de la refosa d'una anterior, possiblement de similars característiques a les altres dos campanes conservades a la torre. La present és obra de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida (València), fosa en 1955 i que va arribar al poble en juny d'eixe any. Seria dotada en el moment de la seua confecció de l'actual truja de ferro i posiblement mecanitzada eixe any o en 1962, quan van ser electrificades les altres campanes. Posteriorment s'ha instal·lat un electromall i la fixació de batall ha estat substituïda, com hem comentat. Aquest últim treball sembla obra de la casa Rosas.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-08-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 10-08-2022
  Convertir a PDF