Sant Josep (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - PALMA DE GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3284)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 51
Altura del bronze 41
Vora 4
Pes aproximat 77
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1909
Descripció La campana compta amb aquesta simple inscripció en espanyol: "# SAN JOSE AÑO 1919 #". En ella trobem l'advocació a la que está dedicada, Sant Josep, i l'any en que va ser fosa.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) # SAN JOSE AÑO 1919 #"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cenefa de cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement es tocara des dels peus del campanar amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro ROSAS
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba en un precari estat de conservació a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro pintada i mecanitzada amb motor de vol continu. Per un altra banda compta amb batall atornillat, amb un sistema de fixació rígida, que resulta extremadament perillós. Aquest pot arrancar la batallera i caure del campanar sense previ avís, ja que el cable de seguretat passa per aquesta i no frena la caiguda.

Vist l'estat general de la campana es deurien iniciar els treballs de restauració del conjunt per tal de tornar-la al seu estat original. La truja de fusta deuria ser canviada per altra de fusta, de perfil tradicional valencià, baixada per netejar-la per dins i for, i mecanitzada amb motor de vol continu, que emule els tocs tradicionals i facilite tocar manualment. Finalment el batall deuria ser canviat per un altre més adequat al tamany de la campana i lligat amb soquet, reforçant el conjunt amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda.
Mecanismes de toc Motor vol continu (03)
Intervencions Les primitives campanes, de factura gòtica, es baixaren de la primitiva espadanya en l'any 1909 per refondre. Resultat d'aquesta acció és la present campana, feta a la foneria dels Hijos de L. ROSES d'Albaida. Va ser beneïda i pujada al campanar poc després. En 1962 la foneria de Salvador Manclús la mecanitzà, canviant la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Posteriorment, ja entrats els 80 o 90, la casa Rosas de Torredonjimeno (Jaén) va canviar de nou la truja de ferro per altra, instal·lant el batall com es troba en l'actualitat i canviant el motor de vol continu per altre similar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • ()
 • MONTOLÍO TORÁN, David (11-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-11-2014
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF