Maria Anna Bernarda (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - PALMA DE GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3283)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 54
Vora 5
Pes aproximat 145
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1908
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom de la campana: "MARIA ANA BERNARDA". El motiu d'aquest triple nom pot ser variat, per una banda Santa Anna compta amb força devocional al poble, la Mare de Déu per ser una devoció important a tots els pobles i Bernarda possiblement per la donant de la mateixa. Finalment al mig està la data de fosa: "1908".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA ANA BERNARDA"
(2 cordons)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "1908" / (imatge de la Inmaculada Concepció)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cenefa de cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat actual La campana es troba en un precari estat de conservació a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro pintada i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Per un altra banda compta amb batall atornillat, amb un sistema de fixació rígida, que resulta extremadament perillós. Aquest pot arrancar la batallera i caure del campanar sense previ avís, ja que el cable de seguretat passa per aquesta i no frena la caiguda.

Vist l'estat general de la campana es deurien iniciar els treballs de restauració del conjunt per tal de tornar-la al seu estat original. La truja de fusta deuria ser canviada per altra de fusta, de perfil tradicional valencià, baixada per netejar-la per dins i for, i mecanitzada amb motor de vol continu, que emule els tocs tradicionals i facilite tocar manualment. Finalment el batall deuria ser canviat per un altre més adequat al tamany de la campana i lligat amb soquet, reforçant el conjunt amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall (09)
Intervencions Les primitives campanes, de factura gòtica, es baixaren de la primitiva espadanya en l'any 1908 per refondre. Resultat d'aquesta acció és la present campana, feta a la foneria dels Hijos de L. ROSES d'Albaida. Va ser beneïda i pujada al campanar poc després. En 1962 la foneria de Salvador Manclús la mecanitzà, canviant la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i martell. Recentment el martell ha estat canviat per electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (11-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-11-2014
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF