Sant Miquel (4) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - PALMA DE GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3281)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 77
Vora 6
Pes aproximat 451
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1908
Descripció La campana compta amb un conjunt d'inscripcions en llatí. Primerament en l'espatlla i envoltada de triangles decorats trobem aquesta inscripció: "#LAUDATE DOMININ IN CYMBALIS BENESONANTIBUS #". Aquesta correctament escrita seria: "LAUDATE DOMINI IN CYMBALIS BENE SONANTIBUS"; i es pot traduir com: "LLOEU AL SENYOR AMB CAMPANES BEN AFINADES. El seu orige es troba al versicle quint Salm 150: "Lloeu-lo amb campanes ben afinades, lloeu-lo amb campanes de joia, tot esperit lloe al Senyor". És habitual, com en aquesta inscripció, canviar el inici del versicle quint pel primer: "Lloeu al Senyor". Al mig trobem un baldaquí amb una inscripció incisa i de difícil lectura, no obstant la podem interpretar com: "PRINCEPS GENERALISSIMI MICHAEL VENI IN ADJUTORUM POPULI". Aquesta senzilla invocació dirigida a Sant Miquel, titular del temple parroquial es pot traduir com: "PRÍNCEP GENERALÍSSIM MIQUEL VINGEU EN AUXILI DEL POBLE".

Ja al mig peu i també incisa està dins d'una cartela aquesta inscripció també en llatí: "VENITE JUBILEMUS DEO SALUTARI NOS / TRO. .ADOREMUS ET PROCEDAMUS ANTE EUM. .QUONIAM QUIS DEUS PRAETERRI / MINUM ANNO DNI M C M VIII". Aquesta, en la seua primera part sembla convinar diversos versicles del Salm 94, el que inicia l'oració dels Laudes. El primer versicle correspon a una abreviació del primer del Salm, que complet seria: "Venite exultemus Domino iubilemus Deo salutari nostro"; i podem traduir-lo com: "Veniu aclamem al Senyor que ens salva". La segona aclamació també es una abreviació del versicle sext del mateix Salm, que completa és: "Venite adoremus et procidamus ante Deum ploremus coram Domino qui fecit nos"; i es traduïx així: "Entrem, inclinem-nos per adorar-lo, doblem el genoll al Déu que ens va crear". La tercera possiblement té inspiració al Salm 17 i certa vinculació a Sant Miquel. Aquesta es pot traduir com: "Perque, qui es Déu, sino el Senyor?". Finalment trobem la data en que va ser fosa amb l'abreviatura: "DNI"; que correspón a: "DOMINI". La seua traducció seria: "ANY DEL SENYOR 1908".

Finalment la campana compta amb la marca de fàbrica, element més significatiu de les foneries industrials: "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó)
(06) "#LAUDATE DOMININ IN CYMBALIS BENESONANTIBUS #"
Terç (T) (cenefa de cordons)
(garlanda geomètrica i vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (baldaquí amb la imatge de Sant Miquel) "PRINCEPS GENERALISSIMI MICHAEL VENI IN ADJUTORUM POPULI"
Mig peu (MP) (7 cordons)
(06) (cartela) "VENITE JUBILEMUS DEO SALUTARI NOS / TRO. .ADOREMUS ET PROCEDAMUS ANTE EUM. .QUONIAM QUIS DEUS PRAETERRI / MINUM ANNO DNI M C M VIII".
(09) (marca de fàbrica) "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)
Peu (cenefa de cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Segurament comptaria amb un batall de fixació rígida, al igual que tenen actualment la resta de les campanes i un martell per repicar-la automàticament i que es va retirar per trencament del mateix, substituït per un electromall.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro de la casa Manclús i está mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Compta amb un batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual no repoduïx els valors originals del instrument ni permet tocar-la manualment, per tant es deuria iniciar la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora i reposant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu deuria ser canviar per altre d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs manuals.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions Aquesta campana es va fer a partir del bronze d'altres dos gòtiques, que estaven ubicades a l'espadanya anterior al campanar. Segurament part de les seues inscripcions es copiaren a la nova campana, ja que són totes elles oracions i aclamacions característiques de les incripcions medievals. La refosa es va portar a terme als talles de la foneria dels Hijos de L. Roses d'Albaida en l'any 1908, portant la campana al poble per la seua benedicció i posterior pujada al campanar. Salvada de la destrucció de 1936, en 1962 la casa Manclús es va encarregar de la seua mecanització, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell per tocar-la automàticament. Recentment ELECTRORECAMP ha canviat el batall per altre nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (11-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-11-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF