Santa Maria (3) - Sants Reis - VILALLONGA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3271)

Localització Campanar.
Diàmetre 90
Altura del bronze 80
Vora 6
Pes aproximat 422
FonedorROSES, JAIME
Any de fosa 1847
Espatlla (H) (Sanefa de triangles amb decoracions vegetals al seu interior)
Terç (T) (Dos cordons)
"SANTA MARIA ORAPRONOBIS ANO I847 JAIME ROSAS MEHIZO"
(Dos cordons)
Mig (M) (03) (Monograma de Maria)
(09) (Creu sobre pedestal parcialment esborrada per la soldadura)
Mig peu (MP) (Cinc cordons)
Peu (Cordó)
Truja Truja de fusta de perfil valencià, obra de l'empresa 2001 Bells.
Estat actual La campana, restaurada a la dècada de 1990, es troba encara en un excel·lent estat de conservació. Potser, l'únic aspecte en què cal incidir és la instal·lació del motor de volteig baix de la roda, una característica que segurament no permet la correcta articulació del seu llibre.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall (03).
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX, els Roses d'Atzeneta d'Albaida varen electrificar la campana amb un motor de vol continu i un electromall trifàsic per repicar. I com d'habitual, per fer-ho, la truja de fusta original fou substituïda per una nova metàl·lica, que segurament va ser la causant que, en tant sols uns anys, la campana es badara. No obstant això, afortunadament, aquesta extraordinària peça històrica mai va arribar a ser refosa i, finalment, a la dècada de 1990, va ser restaurada. Durant la restauració, que va ser portada a terme per l'extingida empresa 2001 Bells, la campana va ser conduïda fins els tallers de Hans Lachenmeyer (Nördlingen, Alemanya) per ser soldada i així, l'instrument va recuperar la seua veu original. Així mateix, per tal de garantir la conservació de la peça, en tornar-la a muntar, a la campana se la va girar un quart de volta, perquè el batall deixara de colpejar al punt on s'havia obert el badat.
Igualment, l'antiga truja metàl·lica dels Roses d'Atzeneta va ser substituïda per una nova de fusta, de perfil genèric valencià; el bronze va ser netejat; a l'instrument li fou instal·lat un nou batall; i, finalment, la campana fou mecanitzada amb un motor de volteig per impulsos i un electromall, que controlats per un ordinador, reprodueixen els tocs tradicionals i permeten els tocs manuals.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 22-01-2018
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2018
  Convertir a PDF