Sant Blai (1) - Parròquia dels Sants Joans - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3268)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 59
Vora 6
Pes aproximat 166
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana presenta tres anses. Al terç hi ha quatre cordons, agrupats de dos en dos, i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SAN BLAS ✱". Al mig hi ha una creu de calvari radiant, l'anagrama de Jesús, l'escut nacional i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu, també entre cordons, hi ha altra inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ✱ POTRIES 1941 ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SAN BLAS ✱"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
(03) (escut nacional)
(06) (anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ POTRIES 1941 ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular i està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un martell manual que no està en ús.
Mecanismes de toc Maça manual (03), motor de vol continu i electromall (09)
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 60 o 70 del segle XX La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i martell manual. Durant la dècada dels 90 la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Igualment cal retirar el martell manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (08-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (31-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-12-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF