Santíssim Crist de l'Agonia (3) - Parròquia dels Sants Joans - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3266)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 84
Altura del bronze 77
Vora 8
Pes aproximat 343
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç hi ha quatre cordons, agrupats de dos en dos, i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA ✱". Aquesta inscripció és incisa. També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Al mig presenta una creu llatina, l'escut nacional, una imatge del Sagrat Cor de Jesús i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu sembla que hi ha una inscripció esborrada i apareix en relleu l'any de fosa i incís el del poble: "POTRIES AÑO 1940 ✱". Aquesta diferència possiblement es deu al fet que la campana en un principi estiguera destinada cap a altre lloc i finalment es va aprofitar per a Potries.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sagrat Cor de Jesús)
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "POTRIES AÑO 1940 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular i està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un martell manual que no està en ús. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i martell manual (03) i elctromall monofàsic (09)
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 60 o 70 del segle XX La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i martell manual. Durant la dècada dels 90 la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Igualment cal retirar el martell manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (08-05-2020)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (31-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-12-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF