Sant Andreu Apòstol (4) - Parròquia de Sant Andreu Apòstol - MIRAMAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3252)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 112
Altura del bronze 91
Vora 8
Pes aproximat 813
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç la següent inscripció: "MIRAMAR AÑO 1941 ✱ SAN ANDRES APOSTOL ✱". Aquesta indica el nom del poble, la data de fosa i l'advocació a la qual està dedicada. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu, una custòdia i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION/ DE/ CAMPANAS/ DE/ ROSES Hnos/ SILLA (VALENCIA)". Finalment té diverses flors al mig peu, situades entre cordons.
Terç (T) (2 cordons)
"MIRAMAR AÑO 1941 ✱ SAN ANDRES APOSTOL ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i flors)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (Custòdia)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION/ DE/ CAMPANAS/ DE/ ROSES Hnos/ SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original L'any 1941 es va instal·lar amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament també disposava d'accessoris per a tocar-la a manualment com una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavorien la conservació de la campana. La primera presa de dades de l'any 2000 va documentar un Escut nacional esborrat durant la restauració de 2019.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) amb altres dos campanes destinades a completar el conjunt perdut durant la guerra, del qual sols va quedar una campana. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

L'any 2019 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes i el suport econòmic de l'Ajuntament de Miramar la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de març torna al poble i va quedar exposada a la plaça, interpretant els Campaners de l'Alqueria de la Comtessa diversos tocs manuals. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • ALEPUZ MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana restaurada i actualització de la fitxa] (08-03-2019)
 • CAMPANERS DE LA VALL BLANCA (06-04-2019)
 • OSA MILLÁN, Sergio (30-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-08-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF