Maria Llorença (4) - Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BENIRREDRÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3245)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 84
Vora 7
Pes aproximat 579
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té una flor entre els cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals. Al mig disposa d'una creu, l'escut nacional i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". També al mig té diverses inscripcions incises, separades per un monograma de Maria. La primera indica el nom de la campana: "MARIA LORENZA DE SAN LORENZO MARTIR". La segona indica que es fa sufragar amb donatius dels feligresos, el nom del rector i algunes de les expressions santes que apareixien a algunes campanes: "CONSTRUIDA POR SUSCRIPCIÓN POPULAR / Siendo Cura Parroco DON LORENZO MAFÉ I MIRET/ CONVOCÓ A LOS FIELES, ALEGRÓ SUS FIESTAS Y LLORO POR SUS DIFUNTOS". Al mig peu disposa d'una inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "BENIRREDRA 1941". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(03) flor)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "MARIA LORENZA DE SAN LORENZO MARTIR" / (monograma de Maria) / "CONSTRUIDA POR SUSCRIPCIÓN POPULAR / Siendo Cura Parroco DON LORENZO MAFÉ I MIRET/ CONVOCÓ A LOS FIELES, ALEGRÓ SUS FIESTAS Y LLORO POR SUS DIFUNTOS"
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
(06) "BENIRREDRA 1941"
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es repica manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. També es voltejava manualment des de la sala de les campanes per a les principals festivitats.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià i fabricada per la casa fonedora, així com diversos accessoris per al toc manual.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a una de les finestres de la sala de les campanes. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat i una corda per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa, amb la resta del conjunt, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) l'any 1941. És una de les poques campanes d'aquesta foneria amb les inscripcions incises, és a dir, afegides quan ja estava fosa. Per aquest motiu no estan en relleu i apareixen incises a la superfície de la campana. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria de Salvador va canviar la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes Caldria restaurar la campana per reposar la truja de fusta. Aquesta s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. No es recomana la seua mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La inscripció està inscrita en les quatre campanes, cosa que indica que les campanes foren encomanades després de la seua fabricació, o bé que anaven destinades a un altre lloc, havent esborrat l'epigrafia original. En qualsevol cas l'any està en relleu i per tant és original. (nota de MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo).

La documentació fotogràfica mostra que l'any de fosa d'aquesta campana no està en relleu, si no incisa com la resta. Sols està en relleu a la campana xicoteta (nota de l'editor).

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (04-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació de la campana] (10-08-2019)
 • OSA MILLÁN, Sergio (10-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-03-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF