Campana (1) - Ermita del Santíssim Crist de l'Agonia - XERACO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3244)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1883
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb el nom del donant i la data de fosa: "✱ A ESPENSAS DE D. FRANCIJCO GOMEZ ANO 1883". Té algunes errades i correctament seria: "A EXPENSAS DE DON FRANCISCO GÓMEZ AÑO 1883. Al mig té una creu amb pedestal i una imatge de la Puríssima.
Terç (T) (cordó)
"✱ A ESPENSAS DE D. FRANCIJCO GOMEZ ANO 1883"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es voltejava manualment a distància per mitjà d'un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta nova de perfil tradicional valencià.
Estat original Tenía una truja de fusta de perfil tradicional local i segurament també algún accesori (com un cigonyal) per tocar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat anterior L'any 2000 estava en regular estat de conservació. Tenia una truja de ferro Manclús, així com un cigonyal (no utilitzat). Estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls. El batall està lligat, però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1883. Tot i que les inscripcions no indiquen el nom de l'autor, podria ser obra del fonedor Manuel Quiles. Especialment la creu és característica del fonedor. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja antiga per altra de ferro i posteriorment es mecanitzà amb un motor de vol continu. Va ser restaurada per entorn de l'any 2000. La truja de ferro es va canviar per altra nova de fusta i la mecanitzaren amb motor d'impuls.
Propostes Cal reforçar el batall de la campana amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NUÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (08-03-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2019
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF