Maria (1) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - XERACO - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3241)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 45
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 53
Any fosa 1450ca
Descripció La campana compta amb una inscripció en minúscula gòtica i llatí al terç. Per motius d'espai està incompleta i diu així: "✱ aue ✱ maria ✱ gratia ✱ plena ✱ domi". El text és una variant de la salutació angèlica dirigida a Maria en el passatge de l'Anunciació (Lc 1:28) on escriuen: "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com "ET SALUDE, PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB TU". La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos. Seguidament hi ha tres imatges emmarcades per unes capelles gòtiques: un Sant Miquel Arcàngel, una Crucifixió i la Mare de Déu amb el Nen. Baix d'aquestes hi ha una sanefa, situada entre dos cordons. Al mig peu repeteix el motiu amb el qual separa les paraules al terç i que alterna amb unes mangranes.
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ aue ✱ maria ✱ gratia ✱ plena ✱ domi"
(2 cordons) /
(04) (Crucifixió)
(07) (Mare de Déu amb Nen)
(10) (Sant Miquel)
Mig (M) (cordó) /
(sanefa) /
(cordó)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Possiblement es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Té unes marques de desgast al peu que semblen indicar que es feia servir per a tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià. Al peu hi han marques de desgast al costat oposat a on està l'electromall, fet que possiblement indique que abans de l'adquisició de les campanes horàries aquesta es féu servir per a aquests usos i per tant disposés d'una maça exterior.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
Intervencions La campana no té data de fosa, però possiblement va ser fosa a mitjans del segle XV. Amb la construcció del nou campanar, durant les primeres dècades del segle XX, la traslladaren la torre. Als anys 80 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, com a mínim, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció La campana ha sigut declarada bé moble d'interès cultural per Decret 217/2018, de 30 de novembre, del Consell, pel qual es declaren béns mobles d’interés cultural el conjunt de setanta campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana. DOGV nº 8439 (07-12-2018). Qualsevol modificació, canvi de lloc o d'ús o treball de restauració ha de ser autoritzat explícitament per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs manuals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (27-04-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio (06-08-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-09-2019
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-11-2019
  Convertir a PDF