Sants Joans (4) - Parròquia dels Sants Joans - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3233)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 116
Altura del bronze 84
Vora 12
Pes aproximat 904
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# SANTOS JUANES # MELIANA JUNIO 1940". En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana (els titulars del temple parroquial), el nom del poble i la data de la seua fosa i benedicció. Seguidament al mig i envoltant l'escut franquista està la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)"; i junt aquesta el nom dels padrins: "PADRINOS / D. MANUEL / PALANCA MONTALT / Sta ROSA / SAURI MOLINS". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren. En aquest cas a més trobem el nom dels padrins de la campana, ja que a nivell local resultava prestigiós aparèixer el nom propi o de la família.

Al mig peu trobem una inscripció en llatí: "# LAUDO DEUM PLEBEM VOCO CONGREGO CLERUM DEFUNTO PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO #". Aquesta es correspon amb les "sex in campane dicuntur commoda sancta" o les "sis expressions de les campanes i adequades de les campanes", procedents de les Gloses del Corpus Juris Civilis. No sempre són les mateixes, en aquest cas i completa la inscripció seria: "LAUDO DEUM VERUM CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO" i es pot traduir com: "LLOE A DÉU CONGREGUE AL CLERO PLORE ELS DIFUNTS FAIG FUGIR LES TRONADES ADORNE LES FESTES".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTOS JUANES # MELIANA JUNIO 1940"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Sant Joan Baptista)
(06) (escut franquista amb la marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)"
(09) "PADRINOS / / D. MANUEL / PALANCA MONTALT" (Sant Joan Evangelista) "Sta ROSA / SAURI MOLINS"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# LAUDO DEUM PLEBEM VOCO CONGREGO CLERUM DEFUNTO PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement a més es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. A més tocava a mig vol per als tocs de difunt.
Tocs actuals de campanes Actualment tan sols volteja, guardant els tocs actuals poca relació amb els tradicionals.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Segurament comptaria en primer moment amb truja de fusta i ballesta. Hi ha algunes peces metàliques conservades per tota l'escala, per tant, a més comptaria amb una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar per repicar-la manualment.
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. A més està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Aquesta instal·lació no reproduïx els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració per tal de recuperar els valors tradicionals de l'instrument. També es deuria netejar per dins i per fora, reposant la truja de fusta (segons els perfils tradicionals), i mecanitzant-la de nou amb motor d'impulsos i electromall. Es deurien a més recuperar els usos tradicionals de la campana, com el repic i el toc a mig vol per als tocs de difunts.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu
Intervencions L'any 1940 el rector de la parròquia D. Vicente Carbonell va sol·licitar autorització a l'Arquebisbat de València per fondre les noves campanes, sent aquesta la mitjana d'elles. Es va dedicar als Sants Joans, fosa a la foneria Hnos. Roses de Silla, i pagada per una família del poble. Va ser beneïda i pujada al campanar. L'any 1975 la casa Manclús va mecanitzar la campana, instal·lant un motor de vol continu per al seu toc automàtic i substituïnt la truja de fusta per altra de ferro. ELECTRORECAMP ha substituït el batall per un altre nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (07-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-01-2015
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF