Sants de la Pedra, la Marinera (2) - Parròquia de Sant Antoni Abat - RAFELBUNYOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 323)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 84
Pes aproximat 343
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La neteja de la campana ha permés advertir que té dos tipus d'inscripcions que es superposen. Aquest es deu al fet que possiblement es va fondre amb destinació a un altre campanar i posteriorment es reutilitzà per aquest poble. Així, el motlle es va preparar amb unes inscripcions que, una volta fosa la campana, es varen esborrar. Amb algunes dificultats, al terç es pot llegir: "TORRENTE 1939 AÑO DE LA VICTORIA / CORAZON DE JESUS". Al mig peu es llegeixen diversos fragments: "COSTEADA (...) RURAL (...) SINDICATO AGRICOLA". Totes aquestes coincideixen amb les de la C.1706 de l'església parroquial de l'Assumpció de Torrent, actualment refosa.

Sobre aquestes hi ha altres incises. Així al terç es llegeix: "✱ RAFELBUÑOL 1940 ✱ SANTOS ABDON Y SENENT". Esta indica el nom del poble, l'any d'adquisició de la campana i les advocacions a les quals està dedicada aquesta. Són unes inscripcions típiques dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana. Al mig té una creu llatina, l'anagrama de Jesús, una imatge del Sagrat Cor de Jesús i la marca de fàbrica que rodeja l'escut nacional: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA". Al mig peu té altra inscripció incisa amb el nom del rector del moment: "✱ ✱ SIENDO CURA D ANGEL CAPILLA ✱".
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ RAFELBUÑOL 1940 ✱ SANTOS ABDON Y SENENT" /
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (anagrama de Jesús)
(06) (Sagrat Cor de Jesús)
(09) (marca de fàbrica rodejant un escut d'España) "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ SIENDO CURA D ANGEL CAPILLA ✱" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús, tipus vell, i dotada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació, juntament amb l'altura a la qual estava instal·lada, dificultava el seu toc manual. Conserva el batall original amb el peçonet desgastat per les cordes i el soquet.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és nou i està lligat i reforçat amb cable de seguretat. També disposa d'una ballesta per als vols manuals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa per els Hnos Roses en 1940, sent pujada a la torre. En novembre de 1962 la foneria Manclús va canviar la truja antiga de fusta per altra de ferro i mecanitzà la campana amb motor de vol continu. Posteriorment també la mecanitzaren amb electromall monofàsic. En 2020 va ser restaurada amb la resta de campanes. La baixaren del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja es canvià per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovaren la motorització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. En desembre del mateix any va tornar de nou a la torre. Els treballs els va fer Campanas y Relojes Monumentales.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Denominada popularment la Marinera per estar orientada cap a la mar.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MANCLÚS, INDUSTRIAS (12-09-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (11-08-2009)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (29-08-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (20-12-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-01-2021
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF