Sagrat Cor de Jesús (2) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3223)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 254
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1974
Descripció La campana té al terç quatre cordons, agrupats en dos grups de dos, una garlanda amb motius vegetals i religiosos i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAGRADO CORAZÓN DE JESUS". Al mig té un crucifix, una imatge del Sagrat Cor de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 VALENCIA". També al mig presenta aquesta inscripció: "REGALO DE LA CASA LOMBARD/ ALMOINES/ REFUNDIDA EN 1974/ CUARTO CENTENARIO". El text indica el nom de l'empresa donant, el del poble, l'any de refosa i afegeix una referència a la celebració del 4º Centenari de la fundació de la parròquia.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAGRADO CORAZÓN DE JESUS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS/ C. INDUSTRIA, 27/ VALENCIA"
(06) "REGALO DE LA CASA LOMBARD/ ALMOINES/ REFUNDIDA EN 1974/ CUARTO CENTENARIO"
(09) (Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat actual L'estat de conservació és regular. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall monofàsic i un motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions La campana es va refondre en l'any 1974 pel trencament d'una més antiga, possiblement fosa l'any 1940. Al mateix temps segurament es va fabricar la truja de ferro i la mecanitzaren. Tots els treballs estigueren a càrrec de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Posteriorment canviaren l'electromall per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (04-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-07-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF