La Visitació (3) - Parròquia de la Visitació de Maria - REAL DE GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3219)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 73
Vora 7
Pes aproximat 331
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1847
Descripció La campana té al terç una garlanda de triangles decorats. També al terç té una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, l'any de fosa i el nom de l'autor: "LA VISITASION ANO I847 JAIME ROSES MEHIZO". L'espai que deixa lliure la inscripció està ocupat per triangles decorats. Correctament seria: "LA VISITACION AÑO 1847 JAIME ROSES ME HIZO". Al mig té una creu de calvari i un monograma de Maria amb dos sargantanes. Finalment hi ha cinc cordons al mig peu i altres dos al peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (garlanda de triangles decorats) /
(2 cordons) /
"LA VISITASION ANO I847 JAIME ROSES MEHIZO" (acabat d'omplir amb triangles decorats) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (monograma de Maria amb dos sargantanes)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta MANCLUS nova.
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicionalment local. Segurament també tenia una corda al batall per a repicar-la manualment des dels peus de la torre.
Estat anterior En 2009 el motor de vol continu original ha sigut substituït per un nou, segurament per avaria, sense llevar l'antic. Amb truja de ferro MANCLÚS, motor de vol continu (03) i electromall (09).
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada amb truja de fusta de Industrias Manclús a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol per impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús va canviar ja truja de fusta antiga per altra nova de ferro i la va dotar amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS en 2011. La campana es va baixar del campanar per a netejar-la per dins i per fora, així com canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Els treballs es completaren amb la instal·lació de la campana a la torre de nou i la seua mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
 • AJUNTAMENT DE REAL DE GANDIA (23-06-2009)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M (03-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (09-03-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (19-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2021
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF