Maria de l'Encarnació (3) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Encarnació - XERACO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3215)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 77
Vora 7
Pes aproximat 381
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té al terç una inscripció en espanyol amb el nom del poble i l'advocació a la qual està dedicada: "✱ JARACO ✱ MARIA DE LA ENCARNACION". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. També al terç té una garlanda.

Seguidament trobem al mig una creu, el monograma de Maria, l'escut nacional i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment té altra inscripció al mig peu amb la data de l'antiga campana i la de refosa: "✱ ✱ AÑO 1855 REFUNDIDA EN EL AÑO 1943 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ JARACO ✱ MARIA DE LA ENCARNACION"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (monograma de Maria)
(09) (Escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ AÑO 1855 REFUNDIDA EN EL AÑO 1943 ✱"
(2 cordons)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta, segurament de perfil tradicional local, així com diversos accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'estat de conservació del conjunt l'any 2000 ja era regular. Tenia un electromall trifàsic i la campana encara es voltejava.
Estat actual La campana està desconnectada a causa del mal estat dels rodaments. Per aquest motiu s'han llevat les corretges i en conseqüència no es volteja la campana. La truja de ferro està rovellada. Té un electromall monofàsic que substitueix el trifàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu desconnectat i electromall monofàsic (03)
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1943 als tallers de la foneria Roses Hermanos de Silla (València) pel trencament d'una campana que datava de l'any 1855. Als anys 80 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa urgent la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio (06-08-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-09-2019
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF