Ave Maria (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3203)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat 131
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té una garlanda al terç. Seguidament disposa d'aquesta inscripció al mig: "AVE MARIA / TABERNES DE VALLDIGNA 1940". Aquesta té l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu amb pedestal i una imatge de la Mare de Déu que coincideix amb la d'Aigües Vives, patrona de Carcaixent. Finalment disposa de la marca de fàbrica al mig peu, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION/ DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (4 cordons)
(sanefa)
(4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "AVE MARIA / TABERNES DE VALLDIGNA 1940" / (imatge de la Mare de Déu d'Aigües Vives)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava de forma manual, segurament des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament es va instal·lar l'any 1940 amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià.
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu amb cadena. Aquest segurament substituïa ja al motor de vol continu instal·lat durant la mecanització.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València junt amb altres tres destinades a la mateixa església. Al mateix temps es compraria la truja de fusta original. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja per altra de ferro. La presència d'un antic quadre elèctric de Manclús no permet assegurar si la mecanització es va efectuar en aquest mateix moment o bé més tard. Després de l'any 2000 Electrorecamp la va restaurar, canviant ja truja de ferro per altra de fusta de perfil semblant al tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NUÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MISFUD ALMIÑANA, Ximo; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (15-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-08-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF