Santa Anna (1) - Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3199)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 42
Vora 4
Pes aproximat 60
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1883
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# SANCTA ANNA # AÑO 1883 # ORA PRO NOBIS". Aquestà està en llatí i espanyol i traduïda al valencià sera: "SANTA ANNA ANY 1883 PREGA PER NOSALTRES". Aquesta aclamació, dirigida a Santa Anna, forma part d'una de les súpliques més solemnes de l'Església: les Lletanies dels Sants. Es canta en determinades celebracions per implorar la protecció dels Sants i a més està molt difosa entre la religiositat popular, que acompanya moltes invocacions amb aquesta súplica.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó) /
"# SANCTA ANNA # AÑO 1883 # ORA PRO NOBIS"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Sant Josep)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original Estava ubicada a la Capella de Santa Anna amb truja de fusta i algun accesori per al seu toc manual.
Estat anterior Fins l'any 2007 va ocupar la finestra orientada cap al sud, instal·lada amb la mateixa truja i mecanismes que té en l'actualitat.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb motor de vol continu i electromall trifàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local. Per tant, es deuria promoure la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil valencià i finalment el motor de vol continu per un d'impulsos, que permeta el toc manual de la campana i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic i motor de vol continu (09)
Intervencions Aquesta campana va ser fosa en l'any 1883 am destí a l'Hospital de Gandia. No està signada, no obstant sembla obra del campaner de la Ciutat de València Manuel Quiles, ja que els elements epigràfics remeten a les campanes foses per ell. En 1991 va ser desmontada del lloc original i junt a altres bens mobles es portaren a la Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa. La foneria de Salvador Manclús es va encarregar dels treballs d'instal·lació al campanar, canviant la truja per altra de ferro i dotant el bronze amb noves anses. Finalment va ser mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2007 amb motiu de la fosa d'una campana nova, aquesta va ser reubicada a la finestra nord de la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
 • SELFA FORT, Emili (09-04-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (20-02-2015)
 • OSA MILLÁN, Sergio; PÉREZ ESTRUCH, Óscar; FERNÁNDEZ VELASCO, Adrián [Documentació fotogràfica de la campana netejada] (06-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2015
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF