Sant Miquel (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - SIMAT DE LA VALLDIGNA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3195)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 54
Vora 5
Pes aproximat 152
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1964
Descripció La campana té l'espatlla uns triangles decorats. Seguidament, al terç disposa d'aquesta inscripció en llatí repartida entre dos nivells: " SANCTE MICHAEL / CONTRA INSIDIAS DIABOLI ESTO PRAESIDIUM". Es tracta d'un fragment d'una oració a Sant Miquel que el papa Lleó XIII va prescriure recitar després de les misses reçades l'any 1884 per a la protecció de l'Església contra els seus enemics. El fragment pertany a la primera part de l'oració i complet seria: "SANCTE MICHAEL ARCHANGELE DEFENDE NOS IN PRAELIO, CONTRA NEQUITIAM ET INSIDIAS DIABOLI ESTO PRAESIDIUM". En valencià seria: "SANT MIQUEL ARCÀNGEL DEFENSEU-NÓS EN LA BATALLA, SIGUEU EL NOSTRE EMPAR CONTRA PA PERVERSITAT Y ATACS DEL DIMONI". Al mig té una custòdia, un Sant Miquel i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment disposa d'una garlanda al mig peu i una inscripció amb el poble i la data de fosa: "SIMAT DE VALLDIGNA AÑO 1964".
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(06) "SANCTE MICHAEL"
(cordó)
"CONTRA INSIDIAS DIABOLI ESTO PRAESIDIUM"
(cordó)
Mig (M) (00) (custòdia)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Miquel)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "SIMAT DE VALLDIGNA AÑO 1964"
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb mig vol, motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (03), mig vol (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altra campana. La mateixa foneria va fabricar la truja i segurament la mecanitzà. Aquest procés es completà amb un motor de vol continu, electromall trifàsic i sistema de mig vol. En 2008 es canvià l'electromall per un nou.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (13-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (19-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2020
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-07-2020
  Convertir a PDF