Santa Maria de Gràcia (4) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - SIMAT DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3194)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 74
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1944
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius antropomorfs, una sanefa al terç i una garlanda amb motius religiosos i vegetals, també al terç. Seguidament trobem al mig una creu, una Immaculada Concepció i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". També al mig disposa d'aquesta inscripció: "MATER DIVI(NA)E GRATIAE / ORA PRONOBIS / SIMAT DE LA VAL(L)DIGNA 1944". La primera part d'aquesta té una oració a la Mare de Déu de Gràcia, que prové de la Letania Lauretana i es tradueix així: "MARE DE LA DIVINA GRÀCIA PREGA PER NOSALTRES". La segona part indica el poble i l'any de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Les lletres estan adherides a la campana i no foses, per aquest motiu falten algunes lletres. També al mig hi ha unes representacions dels tetramorfs, que al·ludeixen als quatre evangelistes. Finalment disposa d'una garlanda al mig peu.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
(sanefa)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "MATER DIVI(NA)E GRATIAE / ORA PRONOBIS / SIMAT DE LA VAL(L)DIGNA 1944"
(09) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (02) (àguila de Sant Joan)
(04) (lleó de Sant Marc)
(08) (àngel de Sant Mateu)
(10) (bou de Sant Lluc)
(6 cordons)
(cordó gruix)
(garlanada)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Segurament estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i possiblement fabricada per la mateixa foneria. A més, és possible que disposara d'una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida a una de les finestres de la sala de les campanes. Estava mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Tenia un batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una ballesta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1944 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València junt amb altres tres destinades a la mateixa església. Al mateix temps es compraria la truja de fusta original. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2008 va ser restaurada. Durant aquests treballs, fets per ELECTRORECAMP, s'ha canviat la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i netejada per dins i per fora. El motor es canvià per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic. Es va restaurar amb subvencions de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (13-04-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (13-11-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-11-2020
34 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0