Maria dels Desemparats (1) - Ermita de Sant Josep i Santa Bàrbara - XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3171)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 46
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 56
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té diverses inscripcions en llatí. Al terç trobem la següent: "MATER: DESERTORUM:". Aquesta es tradueix així: "MARE DELS DESEMPARATS". Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". Al mig peu té la següent inscripció, també en llatí: "DE: MARIAE: DESERTORUM: CIFRE: ET GUAITA: DE GOMEZ: IGUAL: VIDUAE". Aquesta ens genera alguns dubtes d'interpretació, no obstant proposem la següent traducció al valencià: "DE MARIA DESEMPARATS CIFRE I GUAITA VIUDA DE GOMEZ IGUAL". Si és correcte aquest significat, seria el nom de la donant de la campana. Al mig peu està l data de fosa: "ANNO MCMXLII". És poc habitual al segle XX indicar la data de fosa amb numeració romana perquè era més comú la numerció aràbiga. La traducció d'aquesta inscripció seria: "ANY 1942"
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(06) "MATER: DESERTORUM:
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "DE: MARIAE: DESERTORUM: CIFRE: ET GUAITA: DE GOMEZ: IGUAL: VIDUAE"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(08) "ANNO MCMXLII"
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Sembla que es repicava manualment des de baix de l'ermita.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta feta el mateix any de la fosa de la campana. Sembla que contava amb una corda al batall per repicar-la manualment des de l'ermita.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja nova de fusta, semblant a l'antiga. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Es va dotar amb truja de fusta i ubicar a una de les finestres de la sala de les campanes. Entre la primera documentació (any 2000) i la segona (2018) va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía. La truja de fusta antiga es va canviar per altra nova de fusta, de perfil semblant a l'antiga, i es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (13-04-2000)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (03-03-2018)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (20-07-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
4 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 84 Usuaris: 0