Maria Lluïsa (1) - Antic convent de Sant Agustí - Conservatori de Música i Dansa - XÀTIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3168)

Localització Segon pis del claustre
Diàmetre 45
Altura del bronze 42
Vora 4
Pes aproximat 53
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té una inscripció al terç amb el seu nom: "MARIA LUISA". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Al mig peu està aquesta inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ JATIVA AÑO 1941 ✱". es inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939.
Terç (T) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
(cordó)
(06) "MARIA LUISA"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de Sant Jaume)
(03) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ JATIVA AÑO 1941 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga.
Estat original Estava situada al campanar de l'antiga església conventual de Sant Agustí. Tenia la mateixa truja de fusta que actualment i segurament una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des de baix del campanar.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada al segon pis del claustre de l'antic edifici conventual (actual conservatori). La campana està depositada directament a terra, sense cap protecció, ni compta amb cap mena de cartell que la identifique. Conserva la truja de fusta antiga de perfil tradicional local i restaurada. No té anses i els ferratges passen per la corona de la campana per fixar la truja.
Intervencions a campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Fins a l'any 1990 va estar ubicada al campanar. A conseqüència de la caiguda del campanar en eixe any les anses de la campana es trencaren. No obstant això, es va conservar la resta del bronze i la truja. Industrias Manclús va restaurar aquest segon element amb posterioritat a l'accident. Després dels fets la campana va quedar ubicada al claustre.
Propostes L'estat de conservació de la campana és bo i la seua sonoritat segurament també, per tant es podria plantejar la donació de la campana a alguna església de la ciutat. Una altra opció podria passar per posar-la en valor. De forma senzilla es podria ubicar sobre una plataforma i posar una cartel·la que permetera identificar-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • MONTELL TORMO, Isaac (12-07-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (11-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF