Sant Pere (refosa) - Parròquia de Sant Pere - XÀTIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3161)

Diàmetre 87
Altura del bronze 74
Vora 9
Pes aproximat 381
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana, documentada abans de refondre-la, disposava de les següent inscripcions al terç: "✱ SAN PEDRO ✱ / IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA". Aquesta indica en primer lloc l'advocació a la que està dedicada. Seguidament apareix l'edifici concret i finalment el rector que estava encarregat de l'Església de Sant Pere quan va ser fosa la campana. Al mig estava la marca de fàbrica al voltant de l'Escut Nacional: "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA PVCIA / VALENCIA". Al mig peu figura el nom del municipi i la data de fosa: "✱ JATIVA 1941 ✱".

Les inscripcions eren habituals per al moment de fosa de la campana. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Com Xàtiva ja disposava de diverses esglésies l'any 1941 es va especificar a les inscripcions que aquesta estava destinada a Sant Pere.
Espatlla (H) (Sanefa amb triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ SAN PEDRO ✱" /
(cordó)
"IGLESIA DE SAN PEDRO APOSTOL SIENDO COADJUTOR DOCTOR DON ANDRES PRIMO GARCIA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal flanquejada per àngels
(03) (Imatge d'un sant, utilitzada com a Sant Pere)
(06) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA PVCIA / VALENCIA"
(09) (Creu coronada i flanquejada per àngels portants)
(02) (04) (08) (10) (Mare de Déu del Pilar flanquejada per àngels)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ JATIVA 1941 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Estat anterior Fins l'any 2016, quan es va baixar del campanar per refondre-la, estava dotada amb truja de fusta. Ocupava una de les finestres de la Sala de les Campanes i estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 junt a la denominada de "Sant Pau" als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. A les inscripcions indica el nom del coadjutor que estava encarregat de l'església en el moment de la fosa, ja que va deixar de ser parròquia l'any 1902 i no va recuperar el títol fins l'any 1953. L'any 1998 va ser restaurada per Electrorecamp i mecanitzada després. La mateixa empresa va baixar la campana per refondre-la en el 2016, ja que portava dos anys trencada.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (06-09-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana abans de refondre-la i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-05-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF