Maria Lluïsa (1) - Antic Hospital - XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3155)
Localització Espadanya
Diàmetre 46
Pes real 56
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té un conjunt d'inscripcions i decoracions. Com que la ubicació es complicada per accedir directametn l'hem documentada des de l'exterior i consultant el registre de campanes foses per la foneria Roses als anys 40 (Arxiu Roses, Registro de Campanas Nº1 Contratos de Campanas del año 1939 al 1946). Al terç deu figurar el nom de la campana: "✱ MARIA LUISA ✱". Al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu figura el nom del municipi i la data de fosa: "✱ JATIVA AÑO 1941 ✱". El fet d'indicar el nom del poble es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "✱ MARIA LUISA ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb l'Agnus Dei)
(03) (Mare de Déu)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ JATIVA AÑO 1941 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga
Estat actual Es troba situada a l'espadanya de l'antic hospital de Xàtiva en regular estat de conservació. La instal·lació es tradicional i té una truja de fusta i cigonyal per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) cigonyal.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria es va encarregar de la instal·lació a l'espadanya amb truja de fusta.
Propostes La campana deu ser restaurada. Cal revisar les diferents peces que conformen la truja per si es poden restaurar o cal canviar-les per altres noves.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trancament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (23-02-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació fotogràfica i fitxa] (03-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-07-2018
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF