Santíssim Sacrament (5) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3151)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 88
Vora 7
Pes aproximat 633
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té sis anses amb decoracions antropomorfes. Al terç té una garlanda amb triangles decorats i quadrats amb estreles i la següent inscripció: "SANTÍSIMO SACRAMENTO/ TABERNES DE VALLDIGNA 1940". Aquesta té l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu amb pedestal i una custòdia. Finalment disposa de la marca de fàbrica al mig peu, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION/ DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (6 cordons)
(cordó)
(3 cordons)
(garlanda amb triangles decorats i quadrats amb estreles) "SANTÍSIMO SACRAMENTO/ TABERNES DE VALLDIGNA 1940"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Custòdia)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) "FUNDICION/ DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat original Segurament es va instal·lar l'any 1940 amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i accessoris per al toc manual com un corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol per impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc electromall monofàsic (03), motor d'impuls (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València junt amb altres tres destinades a la mateixa església. Al mateix temps es compraria la truja de fusta original. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja per altra de ferro. La presència d'un antic quadre elèctric de Manclús no permet assegurar si la mecanització es va efectuar en aquest mateix moment o bé més tard. L'any 2019 aquests mecanismes ja les havien canviat per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MISFUD ALMIÑANA, Ximo; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (15-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-08-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2021
  Convertir a PDF