Santíssim Crist de la Veritat (2) - Parròquia dels Sants Joans - ROTGLÀ I CORBERÀ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3142)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 84
Altura del bronze 73
Vora 7
Pes real 390
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1953
Descripció La campana té uns querubins a les anses. A l'espatlla alterna uns triangles decorats. Al terç presenta una garlanda amb motius vegetals i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTISIMO CRISTO DE LA VERDAD ✱". Al mig té una creu amb pedestal i àngels, un Crist crucificat, un escut nacional i la marca de fàbrica: "BTA ROSES / ADTZENTA". Aquesta indica que es va fondre a la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta. Al mig peu alterna calzes i creus i té altra inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ROTGLA CORBERA AÑO 1953 ✱".
Anses Anses amb querubins.
Terç (T) (sanefa amb creus i triangles decorats)
(cordó)
(cordó)
(06) "✱ SANTISIMO CRISTO DE LA VERDAD ✱"
(cordó)
(sanefa vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels)
(03) "BTA ROSES / ADZANETA"
(06) (Crist crucificat sense creu)
(09) (escut nacional)
Mig peu (MP) (sanefa amb calzes i creus)
(2 cordons)
(06) "✱ ROTGLA CORBERA AÑO 1953 ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses Atzeneta
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A un lateral hi ha restes de l'electromall trifàsic. A més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall trifàsic (sense ús), (09) motor de vol continu i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1953 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i possiblement al mateix temps es va fabricar la truja de ferro. mecanització segurament és posterior i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic que molt de temps després canviaren per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal retirar l'electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (23-03-2000)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF