La mitjana (3) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALFARP - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3130)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 68
Vora 8
Pes aproximat 285
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941ca
Descripció Ens trobem amb una campana característica de la fundició industrial, ja que està fosa sense ser encarregada per a cap lloc concret, motiu pel qual no compta amb més inscripcions que la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / SUCESOR DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de ferro de Manclús
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·la per la casa fonedora, amb algunes peces de formigó. Posiblement comptara amb una ballesta.
Estat actual La campana es troba badada, en conseqüència deuria deixar de tocar per evitar majors problemes. La causa del trencament sembla una combinació de l'instal·lació actual (truja de ferro i motor de vol continu) unit a la poca qualitat del bronze. Es deuria baixar del campanar per ser refosa i substituïda per una nova de similars característiques, instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions Aquesta és una de les dos campanes foses en 1941 per tal de completar el joc perdut en la Guerra Civil, encarregat a la fundició de Manuel Roses Vidal del Grau de València, que ja la tenia fosa previament al seu encàrrec. Aquesta pràctica va ser habitual en esta casa, segurament a causa de la gran demanda de campanes dels anys 40. Seria beneïda i pujada poc després al campanar, en eixe mateix any. La casa Manclús va mecanitzar-la posteriorment, substituïnt la truja de fusta per l'actual de ferro i instal·lant motor de vol continu i posiblement un martell per repicar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • TOMÁS CALATAYUD, Vicent (12-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2014
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF