Jesús, Maria i Josep (1) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - LA FONT DE LA FIGUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3117)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 58
Altura del bronze 53
Vora 10
Pes aproximat 113
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1779
Descripció La campana té dos cordons junts a l'espatlla i quatre separats al terç. A l'espai que deixen els dos superiors i els dos inferiors hi ha unes sanefes amb raïms. El central està ocupat per aquesta inscripció: "JESUS ✱ MARIA✱Y✱JOSEF✱AÑO 1779✱PASCUALROSESMEFECIT". La inscripció té el nom de les tres persones de la Sagrada Família, habituals a les campanes des del segle XVII fins al XX. També està l'any de fosa i el nom de l'autor. Correctament seria: "JESUS, MARÍA Y JOSÉ AÑO 1779 PASQUAL ROSES ME FECIT". Aquesta última expressió es tradueix com "EM VA FER". Al mig repeteix la sanefa amb raïms, de nou entre cordons i té una creu. Al mig peu té tres cordons i dos al peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
"JESUS ✱ MARIA✱Y✱JOSEF✱AÑO 1779✱PASCUALROSESMEFECIT"
(cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Mig peu (MP) (cordó)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 BELLS
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, possiblement de perfil tradicional valencià i segurament dotada amb accessoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració del 2000 segurament tenia una truja de ferro dels Portilla i motor de vol continu. Possiblement també tenia electromall.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de 2001 BELLS, fixada a la campana amb dos tirants exteriors i altres dos interiors. A més, té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els rodaments no descansen al mur perquè aprofiten els antics suports exteriors de la truja de ferro. Presenta ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc Motor d'impuls i electromall (03), ballesta (09)
Intervencions Les anses de la campana varen ser serrades quan la instal.lació lamentable de la truja de ferro, actuació típica dels Portilla en la dècada dels 70 argumentant que calia eliminar aquest element per acoplar la truja de ferro. En el 2000 va rebre una subvenció per part de la GENERALITAT VALENCIANA per a restaurar la instal.lació. Es va restaurar a càrrec de 2001 BELLS. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb electromall monofàsic. Posteriorment instal·laren també el motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes RESTAURADA AMB AJUDES GENERALITAT VALENCIANA , SUBVENCIONS 2000

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO DURÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-07-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (03-01-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-01-2021
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF