Nieves (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3113)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 48
Pes real 64
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1923
Descripció La campana té unes anses decorades amb figuracions humanes. Seguidament presenta diverses franges amb cordons al terç i una garlanda. Al mig trobem una creu amb pedestal i aquesta inscripció: "NIEVES / COSTEADA - VECINOS / 1923". Aquesta indica el seu nom, que la pagaren els veïns i l'any de fosa. Al peu té una sanefa. El tipus de lletra que utilitza, la garlanda i la sanefa són característiques de la foneria Hijos de L. Roses d'Albaida, activa a principis del segle XX. També ho és la substitució de l'ansa batallera per una fixació rígida del batall. Per tant, aquests elements permeten atribuir-la a aquesta foneria.
Anses Anses decorades amb figuracions humanes.
Terç (T) (franges amb cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "NIEVES / COSTEADA - VECINOS / 1923"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa)
(cordó)
Hum Re b
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i vol manual.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Estava instal·lada a l'ermita de la Puríssima Concepció de Mas de Rabossa amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb cigonyal.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té batall amb sistema rígid de fixació.
Mecanismes de toc Campana manual.
Intervencions Campana procedent de l'ermita de la Puríssima Concepció de Mas de Rabossa. Baixada per motius de seguretat en gener de 2008. Restaurada, traslladada al campanar parroquial i instal·lada fixa en la sala de campanes en febrer de 2010. Restauració a càrrec d'ELECTRORECAMP S.L. que la va dotar amb truja de fusta i la va instal·lar al campanar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Segons un fullet de l´Arxiu Parroquial de Moixent: “se bendijo el dia 20 de mayo de 1923, fue hecha por los vecinos, siendo Vicario Don Antonio Calabuig Juan, y fueron padrinos de la bendición Jose Revert Calabuig y Nieves Revert Revert, y fue representada por Maria Calabuig Juan”.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (26-10-2006)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (11-02-2010)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (08-03-2012)
 • MONTELL TORMO, Isaac (11-03-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (14-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-05-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF