Sant Pere Apòstol (8) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3111)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 125
Altura del bronze 103
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 1131
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1943
Descripció En primer lloc, compta al mig amb la següent inscripció: "SAN / PEDRO / APOSTOL". En ella indica l'advocació a la qual està dedicada, al titular del temple parroquial i patró del poble. Seguidament, també al mig té la marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "# SIENDO CURA PARROCO D. JOSE GALIANA FONS ALCALDE D. PEDRO ARACIL MARTINEZ MOGENTE AÑO 1943". En ella indica el nom del rector i de l'alcalde del moment en què va ser fosa la campana, així com el del poble i la data. El conjunt de les inscripcions és habitual del moment en què va ser fosa la campana. El fet més significatiu es el d'indicar el nom del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (querubins)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (Creu)
(03) (Custòdia)
(06) "SAN / PEDRO / APOSTOL"
(09) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO CURA PARROCO D. JOSE GALIANA FONS ALCALDE D. PEDRO ARACIL MARTINEZ MOGENTE AÑO 1943"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Hum Re
Tocs tradicionals de campanes Antigament era l'encarregada de tocar a foc. Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Volteja en les solemnitats mes importants. El dia de Sant Pere en els Vols Generals es l'última en parar. Anuncia els tocs de missa diaria i festiva. Realitza el toc d'alçar a Déu (tradicional) i també el Solemne i el toc de les hores.

Volteja sols de manera manual des del 21 d'agost de 2010.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Quan va ser pujada a la torre l'any 1943 es va dotar de truja de fusta, de perfil tradicional valencià, a càrrec de la casa fonedora.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2007 disposava de truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La documentació efectuada el 28-03-2016 mostra que encara conservava la maça del rellotge per al toc de les hores.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic, tot i que a la documentació del 30-07-2015 la cadena del motor estava llevada. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat de conservació del conjunt és adequat.
Volteja sols de manera manual desde el 21 d'agost de 2010.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions Va ser fosa l'any 1943 als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València) i dedicada a Sant Pere. Una volta beneïda va ser pujada a la torre i dotada de truja de fusta. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar el 1974, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Es va dotar de motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2007 és restaurada per Electrorecamp, que va canviar la truja per altra nova de fusta i la mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes En el llibre d'actes del Ajuntament de Moixent de l'any 1944 pagina 34vto diu:
"Acuerdo contrato refunción campana rota de la Iglesia "abono de la mitat de su coste" crédito de 5.500 pesetas.

Segons les anotacions que feia el llavors Rector En Jose Galiana, en l’Agenda Parroquial, sobre la campana diu:
Lunes 31 de mayo. Bajaron la campana gorda de la Torre y la facturaron pesa 1232 kilos, contando el carrito
Viernes 4 junio. Pagué a Eduardo Melio 209 ptas de gastos de jornales y material por desmontar y bajar la campana grande de la torre
Martes15 junio. Mande el contrato de la campana a Roses Hermanos
Domingo 27 junio. Bendición de la campana después de la Misa de 11’/. Fuimos autoridades por los Padrinos Antonio Saus i Señora en bendecir, después iglesia salimos de la Iglesia en procesión a la bendición. Terminando a la 1’/2 acto continuo se subió a la torre llegando arriba a las 2’3.
Lunes 28 junio. A las 2’2 quedo colocada la campana volteándose enseguida.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (28-03-2000)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-04-2007)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (08-03-2012)
  • MONTELL TORMO, Isaac (11-03-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (14-10-2016)
Editor de la fitxa BUIGUES METOLA, Marcos
Actualització 12-12-2023
47 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - Troiano