Sant Vicent Ferrer (1) - Ermita del Santíssim Crist de la Fe - TORRELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3080)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1991
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "SANT # VICENT # FERRER # PREGA # PER # NOSALTRES". Aquesta té origen en les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica. En aquest cas es dirigeix a Sant Vicent Ferrer, a qui està dedicada la campana. Seguidament trobem el nom del rector i l'autoritat municipal: "REGIDOR DE TORRELLA EN VICENT MARTINEZ I CLIMENT / RECTOR EN VICENT BOLINCHES I BOLINCHES". Baix d'aquesta indica la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Per últim trobem l'any de fosa: "ANY 1991".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) "SANT # VICENT # FERRER # PREGA # PER # NOSALTRES / REGIDOR DE TORRELLA EN VICENT MARTINEZ I CLIMENT / RECTOR EN VICENT BOLINCHES I BOLINCHES"
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (00) "ANY 1.991"
(4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja manualment des dels peus de l'espadanya.
Truja Truja de Ferro Manclús
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Compta amb una truja de ferro i un cigonyal amb cable per voltejar-la. La truja es troba oxidada, principalment a causa de l'acció dels agents climàtics i el pas del temps. Compta amb batall lligat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1991 quan va ser construïda l'ermita. Es va fondre als tallers de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes Vist l'estat en que es troba, la campana deuria ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El batall es deu reforçar amb un cable de seguretat
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (24-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-08-2015
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 13-07-2020
  Convertir a PDF